Czasem jest tak, że rano bardzo nie chcemy wstawać z łóżka – te placuszki to propozycja dla tych, którzy lubią dłużej “poleżakować”. Przygotowuje się je bardzo szybko, smażenie to raptem 3 minutki, a dostarczą nam niezbędnej energii i witamin na dobry początek dnia. : )
Nie wiem czy orientujecie się czym jest młody jęczmień i co dobrego wnosi do naszej diety – bardzo chętnie przygotuję taki wpis, dajcie tylko znać w komentarzach. : )
Dzisiaj zapraszam Was również na mój kanał na YouTube, gdzie zobaczycie jak wygląda cały proces przygotowywania takich placków! : )
Składniki (1 duża porcja lub 2 małe):
- 1 jajko
- 3 łyżki mąki żytniej
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sezamu
- 1 łyżeczka młodego jęczmienia w proszku
- 1 łyżeczka cukru brązowego
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 1 łyżka płatków owsianych
- mleko lub woda
Dodatkowo:
- 1 pomarańcza
- biały ser
- syrop klonowy
- 1 łyżeczka pestek z dyni
Przygotowanie:
Przygotowanie placków to zawsze banalna sprawa – do miski wbijamy jajko, lekko rozbełtujemy, dodajemy mąkę, siemię lniane, sezam, jęczmień, płatki owsiane, cukier brązowy. Imbir obieramy i ścieramy na tarce o bardzo drobnych oczkach, dodajemy do pozostałych składników. Placuszki możemy przygotować zarówno na mleku, jak i w wersji bardziej dietetycznej – na wodzie. Celowo zostawiłam składniki płynne na koniec, ponieważ zawsze dodaję je “na oko” – wlewamy tyle płynu, żeby po dokładnym wymieszaniu osiągnąć konsystencję gęstej śmietany lub ciasta naleśnikowego. Placki z tego przepisu nie rosną – nie ubijamy osobno jajka ani nie dodajemy żadnych polepszaczy. : )
Placki smażymy najlepiej na rozgrzanej, suchej patelni na średnim ogniu, do zarumienienia z obu stron. : )
Smacznego! : D
Dietetyczne, zielone placuszki żytnie | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]
Paulina
Uwielbiam placuszki żytnie! Chociaż muszę przyznać, że ja do swoich nie dodaje tylu dodatkowych zdrowych składników 🙂
Chaotyczna
Cieszę się bardzo! 😀 Te, które tu podałam to wersja “wszystko w jednym”, kiedy nie chce mi się pić jęczmienia osobno i robić owsianki, stąd pomysł na tyle dodatków – dla zdrowotności! 😀