Domowy ekstrakt waniliowy jest idealny do aromatyzowania ciast. Polecany zdecydowanie do wszystkiego, co w następnej kolejności będzie pieczone – wtedy alkohol nie jest wyczuwalny. Mimo wszystko nie dodawałabym ich do potraw, które będą jadły dzieci.
Składniki:
- 200 ml wódki
- 2-3 laski wanilii
Przygotowanie:
Laski wanilii kroimy na mniejsze kawałeczki (zależnie od wielkości buteleczki na 3 lub 4 części) – można wykorzystać do tego wanilię z ziarenkami lub same łupinki, które pozostały nam po użyciu wanilii – wkładamy do buteleczki i zalewamy alkoholem, pilnując żeby wanilia nie wystawała poza powierzchnię płynu. Z czasem alkohol nabierze ciemniejszej barwy – po 1-2 tygodniach jest gotowy do użytku, jednak im dłużej naciąga tym bardziej aromatyczny – w pełni gotowy nie capi wódką tylko ma przyjemny waniliowy zapach. 😉 Jeżeli część ekstraktu zużyjemy możemy dolać wódki, lub dla wzmocnienia aromatu z czasem możemy dodawać kolejne laski wanilii.
Mój ekstrakt jest jeszcze bardzo młodziutki stąd taki jasny kolor. 😉 Czekam aż nabierze mocy i na pewno będę wykorzystywać go do ciast!
Smacznego! : )
Babka gotowana - Wielkanoc #1 • Chaotyczna KuchniaChaotyczna Kuchnia
[…] łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego lub aromatu […]
Prosty, szybki sernik pieczony • Chaotyczna KuchniaChaotyczna Kuchnia
[…] 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ( może być domowy – przepis TUTAJ) […]
Domowy ekstrakt waniliowy | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]