Domowy twarożek to coś bardzo szybkiego do przygotowania o każdej porze dnia. Mmm… jedna z moich ulubionych rzeczy jak pojawiają się nowalijki. Czas powoli przypomnieć sobie takie smaki, wiosna zawitała na dobre i w domu i ogrodzie, teraz będzie już tylko lepiej. 

 

Składniki na domowy twarożek:

  • 100 g białego sera półtłustego
  • 3 rzodkiewki (lub więcej albo mniej – wedle uznania)
  • szczypiorek (ilość wedle uznania)
  • natka pietruszki
  • jogurt naturalny
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Biały ser kruszymy delikatnie w miseczce widelcem.
  • Rzodkiewki, szczypiorek i natkę pietruszki myjemy i osuszamy.
  • Rzodkiewki kroimy w drobniutką kosteczkę razem ze skórką lub ścieramy na tarce – na większych oczkach zachowa więcej swojej ostrości, na małych zaś stanie się delikatniejsza.
  • Szczypiorek i natkę pietruszki siekamy, wszystko dodajemy do sera.
  • Dodajemy także około 2-4 łyżeczki jogurtu naturalnego – od tego zależeć będzie konsystencja naszego twarożku, warto go więc dodawać stopniowo.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem lub suszonymi ziołami.

Wskazówki:

Taki twarożek możemy podawać solo, jako przekąskę, zjeść na kanapkę, lub podać jako dodatek – na przykład do obiadu lub innego posiłku.

 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email