Domowy twarożek to coś bardzo szybkiego do przygotowania o każdej porze dnia. Mmm… jedna z moich ulubionych rzeczy jak pojawiają się nowalijki. Czas powoli przypomnieć sobie takie smaki, wiosna zawitała na dobre i w domu i ogrodzie, teraz będzie już tylko lepiej.
Składniki na domowy twarożek:
- 100 g białego sera półtłustego
- 3 rzodkiewki (lub więcej albo mniej – wedle uznania)
- szczypiorek (ilość wedle uznania)
- natka pietruszki
- jogurt naturalny
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Biały ser kruszymy delikatnie w miseczce widelcem.
- Rzodkiewki, szczypiorek i natkę pietruszki myjemy i osuszamy.
- Rzodkiewki kroimy w drobniutką kosteczkę razem ze skórką lub ścieramy na tarce – na większych oczkach zachowa więcej swojej ostrości, na małych zaś stanie się delikatniejsza.
- Szczypiorek i natkę pietruszki siekamy, wszystko dodajemy do sera.
- Dodajemy także około 2-4 łyżeczki jogurtu naturalnego – od tego zależeć będzie konsystencja naszego twarożku, warto go więc dodawać stopniowo.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem lub suszonymi ziołami.
Wskazówki:
Taki twarożek możemy podawać solo, jako przekąskę, zjeść na kanapkę, lub podać jako dodatek – na przykład do obiadu lub innego posiłku.
Smacznego!