Taki egzotyczny ryż kokosowy z ananasem to propozycja idealna na deser ale także na słodkie śniadanie czy kolację – zależnie od naszego nastroju. Szybka propozycja jak wykorzystać ananasa, który pozostał z tworzenia innego dania/deseru lub zwyczajnie, kiedy mamy ochotę na małe „co nieco”, a przy tym chcemy zjeść zdrowo i smacznie.
Składniki na egzotyczny ryż kokosowy z ananasem:
- 0,5 szklanki ryżu jaśminowego
- 2 szklanki mleka (lub odrobinę więcej, jeśli lubimy bardzo rzadki ryż)
- 1 łyżka cukru lub ksylitolu (można pominąć)
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1,5 plasterka ananasa (świeżego lub z puszki)
- szczypta czarnego sezamu
Przygotowanie:
- Ryż z mlekiem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy ok. 20 minut.
- Po upływie mniej więcej połowy czasu dodajemy wiórki kokosowe i dokładnie mieszamy.
- Ryż, powinien być dość rzadki, jednak konsystencję jaką chcemy osiągnąć możemy kontrolować ilością dodanych płynów.
- Pod koniec doprawiamy do smaku.
- Gotowy deser przekładamy do pucharków, podajemy przyozdobione kawałkami ananasa i posypane szczyptą czarnego sezamu.
Smacznego! : D