Okej, skoro już tak robimy te wszystkie pyszne przysmaki z ciasta francuskiego… dlaczego by nie zrobić faworków? Są zdecydowanie szybsze w wykonaniu niż tradycyjne, może nie mniej kaloryczne ale nie trzeba ich smażyć na głębokim oleju, w smaku pyszne i z pewnością sprawdzą się jako błyskawiczna przekąska zarówno w leniwe popołudnie jak i przy niespodziewanych gościach. Faworki z ciasta francuskiego wyszły naprawdę fajnie!
Składniki na faworki z ciasta francuskiego:
- ciasto francuskie
- cynamon
- 1 jajko lub mleko
- opcjonalnie cukier
Przygotowanie:
Gotowe opakowanie ciasta francuskiego starczy na ogromną ilość, faworki nie muszą być przecież takie duże. Moje to takie kruszyny w sam raz na jednego gryza, niestety nie przypilnowałam ich przy pieczeniu i lekko się spiekły. Ja na swoje faworki najchętniej przeznaczam skrawki z przygotowania innych dań lub część ciasta francuskiego, bo co za dużo to nie zdrowo.
- Ciasto francuskie kroimy na paski (u mnie około 1,5 cm na 4 cm).
- Następnie na środku każdego paska robimy pionowe nacięcie – nie za długie, wystarczy około 1-1,5 cm.
- Przez nacięcie przeciągamy jeden koniec ciasta i tworzymy w taki sposób kształt faworka.
- Gotowe faworki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem lub mlekiem i posypujemy delikatnie cynamonem oraz opcjonalnie cukrem.
- Ciasteczka pieczemy przez około 10-15 minut (zależnie od wielkości – do zarumienienia) w 200ºC.
Wskazówki:
Gotowe faworki możemy podawać tak jak tradycyjne, posypane cukrem pudrem lub na przykład z sosem czekoladowym.
Smacznego!