Okej, skoro już tak robimy te wszystkie pyszne przysmaki z ciasta francuskiego… dlaczego by nie zrobić faworków? Są zdecydowanie szybsze w wykonaniu niż tradycyjne, może nie mniej kaloryczne ale nie trzeba ich smażyć na głębokim oleju, w smaku pyszne i z pewnością sprawdzą się jako błyskawiczna przekąska zarówno w leniwe popołudnie jak i przy niespodziewanych gościach. Faworki z ciasta francuskiego wyszły naprawdę fajnie!

Składniki na faworki z ciasta francuskiego:

  • ciasto francuskie
  • cynamon
  • 1 jajko lub mleko
  • opcjonalnie cukier

Przygotowanie:

Gotowe opakowanie ciasta francuskiego starczy na ogromną ilość, faworki nie muszą być przecież takie duże. Moje to takie kruszyny w sam raz na jednego gryza, niestety nie przypilnowałam ich przy pieczeniu i lekko się spiekły. Ja na swoje faworki najchętniej przeznaczam skrawki z przygotowania innych dań lub część ciasta francuskiego, bo co za dużo to nie zdrowo.

  • Ciasto francuskie kroimy na paski (u mnie około 1,5 cm na 4 cm).
  • Następnie na środku każdego paska robimy pionowe nacięcie – nie za długie, wystarczy około 1-1,5 cm.
  • Przez nacięcie przeciągamy jeden koniec ciasta i tworzymy w taki sposób kształt faworka.
  • Gotowe faworki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy rozkłóconym jajkiem lub mlekiem i posypujemy delikatnie cynamonem oraz opcjonalnie cukrem.
  • Ciasteczka pieczemy przez około 10-15 minut (zależnie od wielkości – do zarumienienia) w 200ºC.

Wskazówki:

Gotowe faworki możemy podawać tak jak tradycyjne, posypane cukrem pudrem lub na przykład z sosem czekoladowym.

 

faworki

 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email