Ciasto francuskie ciągle wykorzystujemy do słodkich przekąsek i deserów, a co gdyby tak spróbować przygotować z niego jakiś inny posiłek? : ) Wpadłam na to, że będzie to fajny sposób na urozmaicenie domowych fast foodów – można w ten sposób przygotować ciekawe hot-dogi. : ) Moim zdaniem wyszły pyszne, z pewnością warte przygotowania kiedy zostanie nam ciasto francuskie, z pewnością idealne z różnymi sosami, ketchupem lub musztardą, choć niestety kaloryczne, za sprawą tłustego ciasta francuskiego.

Składniki (na 4 hot-dogi z ciasta francuskiego):

  • 4 parówki lub małe kiełbaski (około 8 sztuk; u mnie kiełbaski)
  • 4 paski ciasta francuskiego o grubości około 2 cm i długości około 25 cm
  • 4 lub 8 plastrów żółtego sera
  • 1 jajko lub mleko
  • 4 patyczki do szaszłyków

Przygotowanie:

  • Parówki lub kiełbaski nadziewamy na patyczki do szaszłyków, tak żeby od góry zostawić kawałek wolnego patyczka (łatwiej będzie zawinąć ciasto).
  • Dookoła parówki zawijamy 1 lub 2 plasterki żółtego sera (wedle upodobań).
  • Pasek ciasta francuskiego nabijamy 1 rogiem na patyczek powyżej parówki/kiełbaski następnie zawijamy, skręcając spiralnie ku dołowi.
  • Łączenia u góry i na dole sklejamy delikatnie, żeby nie porwać ciasta.
  • Gotowe hot-dogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy delikatnie mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i pieczemy w 200ºC przez około 30 minut – aż do ładnego zarumienienia ciasta. Nie przejmujcie się jeśli żółty ser lekko wypłynie.

hot-dogi

hot-dogi

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email