Kandyzowana skórka owocowa tworzy piękne dekoracje słodkich deserów i choć rzadko jemy ją samą, często jest idealnym dodatkiem do ciast. Warto wiedzieć jak nie marnować pozornie bezużytecznych “odpadków” i zaoszczędzić dodatkowe pieniądze na takich drobnostkach. Przydatna wskazówka jak kandyzować skórki cytrusowe, które zostają nam po zjedzeniu owoców!

Składniki:

  • skórki owoców cytrusowych (np. 6 dużych pomarańczy; u mnie cytryna)
  • woda (ok. 0,5 szklanki)
  • cukier (ok. 3 szklanki)

Przygotowanie:

  • Skórki szorujemy i wyparzamy.
  • Odkrawamy możliwie jak najwięcej białej części – albedo – które jest najbardziej gorzkie. Jeśli komuś nie przeszkadza goryczka może je zostawić – kandyzowane skórki będą wtedy bardziej miękkie, elastyczne i mięsiste.
  • Skórki kroimy w dogodne kształty – kosteczkę (np. do ciast), paseczki (np. do ozdoby deserów). Ja kandyzowałam cytrynę w całych plastrach.
  • Przed kandyzowaniem trzeba skórki odpowiednio przygotować, czyli wrzucamy do garnka/rondelka i zalewamy wrzątkiem.
  • Następnie gotujemy 15 minut i odcedzamy. Czynność powtarzamy jeszcze raz.
  • Tak przygotowane skórki są gotowe do procesu kandyzowania. Teraz nie czeka nas nic trudnego, trzeba tylko kontrolować sytuację i uzbroić się w cierpliwość. Warto trzymać się pewnych proporcji. Kandyzując tym sposobem na 6 dużych pomarańczy używamy 3 szklanek cukru i 0,5 szklanki wody.
  • W rondelku lub garnuszku mieszamy wodę z cukrem.
  • Następnie wrzucamy wcześniej przygotowane skórki.
  • Gotujemy na małym ogniu, aż staną się półprzezroczyste (ok. 45 minut). Zazwyczaj w tym czasie większość wody z rondelka wyparowuje i pozostaje jedynie gęsty syrop cukrowy.
  • Gotowe skórki przekładamy do słoiczków i przechowujemy w lodówce.

Wskazówki:

Kandyzowane skórki cytrusów można zawekować w słoikach. Przekładamy je do słoików razem z syropem, który został po gotowaniu i pasteryzujemy około 10-15 minut w kąpieli wodnej lub piekarniku.

kandyzowana skórka

 

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email