Kolejna propozycja dla miłośników bobu – kolejne moje odkrycie tego roku! Z pewnością wiem, że następne lata będą obfitowały w więcej takich sezonowych eksperymentów bo warto! Kopytka z bobu zdecydowanie najlepsze były tylko lekko podsmażone na świeżym masełku i oprószone solą – niebo w gębie! Bób jako wartościowa roślina strączkowa powinien zdecydowanie częściej gościć w naszej diecie. Warto więc szukać sposobów na wykorzystanie go w sposób, w który najbardziej nam zasmakuje. 🙂

 

Składniki na kopytka z bobu:

  • 330 g bobu – ugotowanego i obranego
  • 100 g mąki pszennej lub orkiszowej
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i studzimy.
  • Ostudzony bób obieramy i odmierzamy 330 g.
  • Jeśli wolicie wyraźniej wyczuwalne kawałki możecie rozgnieść bób widelcem lub praską do ziemniaków.
  • Jeśli wolicie delikatniejszą konsystencję polecam zblendowanie bobu blenderem lub malakserem.
  • Do rozdrobnionego bobu dodajemy jajko, sól oraz pieprz (do smaku).
  • Stopniowo, mieszając łyżką, dodajemy mąkę zaczynając od mniejszej ilości i w razie potrzeby dosypując cała porcję.
  • Z ciasta uformować kulę, odkrajać po kawałku i podsypując dodatkowo mąką formować wałeczki.
  • Gotowe wałeczki kroić pod skosem i od razu wrzucać do wrzącej, osolonej wody.
  • Kopytka gotujemy bardzo krótko – około pół minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
  • Wyławiamy łyżką cedzakową. Idealnie smakują podane

 

Wskazówki:

W przypadku młodego bobu gotowanie może zająć tylko 5 minut, starszy bób może gotować się nawet 30 minut. Warto gotować go aż pierwsze skórki zaczną pękać.

Do gotowania bobu dodaj łyżeczkę cukru, wydobędzie jego pełny smak i ograniczy nieprzyjemny zapach podczas gotowania.

kopytka z bobu

Print Friendly, PDF & Email