Kolejna propozycja dla miłośników bobu – kolejne moje odkrycie tego roku! Z pewnością wiem, że następne lata będą obfitowały w więcej takich sezonowych eksperymentów bo warto! Kopytka z bobu zdecydowanie najlepsze były tylko lekko podsmażone na świeżym masełku i oprószone solą – niebo w gębie! Bób jako wartościowa roślina strączkowa powinien zdecydowanie częściej gościć w naszej diecie. Warto więc szukać sposobów na wykorzystanie go w sposób, w który najbardziej nam zasmakuje. 🙂
Składniki na kopytka z bobu:
- 330 g bobu – ugotowanego i obranego
- 100 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 jajko
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i studzimy.
- Ostudzony bób obieramy i odmierzamy 330 g.
- Jeśli wolicie wyraźniej wyczuwalne kawałki możecie rozgnieść bób widelcem lub praską do ziemniaków.
- Jeśli wolicie delikatniejszą konsystencję polecam zblendowanie bobu blenderem lub malakserem.
- Do rozdrobnionego bobu dodajemy jajko, sól oraz pieprz (do smaku).
- Stopniowo, mieszając łyżką, dodajemy mąkę zaczynając od mniejszej ilości i w razie potrzeby dosypując cała porcję.
- Z ciasta uformować kulę, odkrajać po kawałku i podsypując dodatkowo mąką formować wałeczki.
- Gotowe wałeczki kroić pod skosem i od razu wrzucać do wrzącej, osolonej wody.
- Kopytka gotujemy bardzo krótko – około pół minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
- Wyławiamy łyżką cedzakową. Idealnie smakują podane
Wskazówki:
W przypadku młodego bobu gotowanie może zająć tylko 5 minut, starszy bób może gotować się nawet 30 minut. Warto gotować go aż pierwsze skórki zaczną pękać.
Do gotowania bobu dodaj łyżeczkę cukru, wydobędzie jego pełny smak i ograniczy nieprzyjemny zapach podczas gotowania.