Pojawiły się i muffinki z krówkami!
Przepis nie jest specjalnie wymagający, nie zawiera też wielu składników ani długich opisów przygotowania – co tu dużo mówić, bawiłam się trochę z dodatkami do muffinek, a teraz prezentuję tego rezultaty. Mam nadzieję, że przepis Wam się spodoba i może wypróbujecie go w przyszłości – czy to na deser czy jakąś większą okazję. A może już próbowaliście robić muffinki z takim nadzieniem? Z chęcią poczytam Wasze propozycje na dodatki do klasycznych muffinek!
Składniki na muffinki z krówkami:
- 2 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru (lub cukru pudru)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka mleka
- 100 g masła
- szczypta soli
- 1 jajko
- ulubione krówki lub masa krówkowa
Przygotowanie:
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia.
- W jednej misce łączymy suche składniki.
- W drugiej misce łączymy ze sobą mokre składniki (pamiętając, żeby były w temperaturze pokojowej lub letnie).
- Dosypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy aż się połączą.
- Gotowe ciasto nakładamy do foremek do około 1/3 wysokości.
- Na środku układamy całą lub pół krówki i uzupełniamy foremki ciastem mniej więcej do 2/3 wysokości.
- Pieczemy ok. 20 minut w 200ºC.
Więcej przepisów na muffinki znajdziesz tutaj.
Smacznego!