Dzisiaj może nie do końca placek choć jednak kategoria jak dla mnie ta sama – tylko sposób smażenia odmienny. : ) Lubicie mak? Ja czasem mam na niego wielką ochotę… dlatego zamiast kupować drożdżówkę z makiem na śniadanie zrobiłam tego pysznego omleta z makiem! Taki omlet makowy to również bardzo zdrowy i energetyczny początek dnia, zwłaszcza podany z masłem orzechowym, tak jak u mnie. : ) Tyle dobrego na jednym talerzu. : ) U mnie oczywiście omlet w wersji bezglutenowej – z mąką kukurydzianą. Wy możecie dodać Waszą ulubioną mąkę, weźcie jednak pod uwagę, że omlety bezglutenowe są zdecydowanie bardziej kruche, mój rozpadł się na 4 części przy próbie odwrócenia go – wymaga trochę cierpliwości i uwagi ale za to smak… rekompensuje wszystko. : )

 

Składniki na omlet makowy:

  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki mąki (u mnie kukurydziana)
  • 1 łyżeczka nasiona chia
  • 1-2 łyżeczki maku
  • 1 łyżeczka cukru brązowego lub ksylitolu
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • mleko
  • masło orzechowe
  • dżem truskawkowy

Przygotowanie:

*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!

  • W misce mieszamy suche składniki: mąkę, nasiona chia, cukier, mak, siemię lniane i dokładnie mieszamy.
  • Żółtko oddzielamy od białka i dodajemy do suchych składników.
  • Następnie do miski wlewamy stopniowo mleko do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany.
  • Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z całym ciastem tak, żeby piana nie opadła.
  • Omlet makowy smażymy na rozgrzanej patelni, na średnim lub małym ogniu.
  • Możemy usmażyć go na dużej patelni na raz, lub na mniejszej patelni jako 2 omlety – na mące bezglutenowej mniejsze omlety będą wygodniejszą opcją ze względu na ich kruchość.
  • Ja podałam swojego omleta przełożonego masłem orzechowym, z dodatkową łyżką dżemu na wierzchu, polecam. : )

omlet makowy

omlet makowy

omlet makowy

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email