Dzisiaj może nie do końca placek choć jednak kategoria jak dla mnie ta sama – tylko sposób smażenia odmienny. : ) Lubicie mak? Ja czasem mam na niego wielką ochotę… dlatego zamiast kupować drożdżówkę z makiem na śniadanie zrobiłam tego pysznego omleta z makiem! Taki omlet makowy to również bardzo zdrowy i energetyczny początek dnia, zwłaszcza podany z masłem orzechowym, tak jak u mnie. : ) Tyle dobrego na jednym talerzu. : ) U mnie oczywiście omlet w wersji bezglutenowej – z mąką kukurydzianą. Wy możecie dodać Waszą ulubioną mąkę, weźcie jednak pod uwagę, że omlety bezglutenowe są zdecydowanie bardziej kruche, mój rozpadł się na 4 części przy próbie odwrócenia go – wymaga trochę cierpliwości i uwagi ale za to smak… rekompensuje wszystko. : )
Składniki na omlet makowy:
- 1 jajko
- 2-3 łyżki mąki (u mnie kukurydziana)
- 1 łyżeczka nasiona chia
- 1-2 łyżeczki maku
- 1 łyżeczka cukru brązowego lub ksylitolu
- 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
- mleko
- masło orzechowe
- dżem truskawkowy
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- W misce mieszamy suche składniki: mąkę, nasiona chia, cukier, mak, siemię lniane i dokładnie mieszamy.
- Żółtko oddzielamy od białka i dodajemy do suchych składników.
- Następnie do miski wlewamy stopniowo mleko do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany.
- Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z całym ciastem tak, żeby piana nie opadła.
- Omlet makowy smażymy na rozgrzanej patelni, na średnim lub małym ogniu.
- Możemy usmażyć go na dużej patelni na raz, lub na mniejszej patelni jako 2 omlety – na mące bezglutenowej mniejsze omlety będą wygodniejszą opcją ze względu na ich kruchość.
- Ja podałam swojego omleta przełożonego masłem orzechowym, z dodatkową łyżką dżemu na wierzchu, polecam. : )
Smacznego! : D
Omlet makowy z chia | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]