Jeśli jeszcze nie próbowaliście robić własnych przetworów, a macie trochę nadprogramowych pomidorków (sczególnie polecam koktajlowe!). Polecam Was spróbować zrobić domowe suszone pomidory w oleju. Nawet jeden słoiczek! Są bardzo łatwe w przygotowaniu, nie wymagają za dużo pracy, a z pewnością z radością będziecie z nich korzystać w późniejszym czasie. Pyszne, słodziutkie, idealnie doprawione, będą idealnym dodatkiem do każdego dania, sosu lub pasty z pomidorami!
Składniki na suszone pomidory w oleju, 1 słoiczek 330 ml:
- pomidory
- 0,5 łyżeczki suszonego oregano
- 1 ząbek czosnku
- szczypta tymianku
- szczypta rozmarynu
- ulubiony olej/oliwa
Przygotowanie:
*Kliknij w kwadracik,
żeby zaznaczyć kolejne punkty
w procesie przygotowania!
- Pomidory dokładnie myjemy, osuszamy.
- Pomidorki możemy ususzyć na różne sposoby – najsmaczniejsze będą suszone na słońcu, choć w naszym klimacie nie możemy do końca na to liczyć.
- Można ususzyć je w specjalnej suszarce do warzyw i grzybów lub w piekarniku – blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy pomidory by miały trochę miejsca i suszymy w temperaturze około 60 stopni, przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
- Pomidorki suszymy aż będą pomarszczone ale nie całkowicie suche, niech pozostaną lekko mięsiste. Może to zająć kilka/kilkanaście godzin, zależnie od tego jak wodniste są pomidorki oraz jak duże są.
- Do czystych, wyparzonych słoików wkładamy po 1 obranym ząbku czosnku.
- Wkładamy pomidorki do 3/4 wysokości słoika.
- Olej podgrzewamy w rondelku/garnku nie dopuszczając do jego zagotowania.
- Ciepłym olejem zalewamy słoiczki do pełna, pamiętając że pomidory wchłoną trochę gorącego oleju.
- Słoiczki dokładnie zakręcamy, odwracamy do góry dnem, następnie odstawiamy do całkowitego wystudzenia przykrywając grubym ręcznikiem lub kocem.
Wskazówki:
Tak przygotowane pomidorki możemy śmiał dodać do każdego dania z pomidorami, żeby podbić jego smak, można wykorzystać je do zrobienia różnych sosów lub past kanapkowych.
Smacznego! 🙂