Błyskawiczne, wiosenne spaghetti. Propozycja na tą porę roku, kiedy jeszcze ciężko o warzywa ale coraz lżejsze obiady wprost kuszą i obiecują. : ) Warto zajrzeć do lodówki, zobaczyć co macie pod ręką i przekształcić to w naprawdę szybkie i smakowite danie. : )

Składniki (na 1 wiosenne spaghetti):

  • makaron spaghetti
  • 1 marchewka
  • por
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka oleju, oliwy lub masła

Przygotowanie:

  • Makaron spaghetti gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
  • Warzywa dokładnie myjemy.
  • Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki lub półplasterki wedle uznania.
  • Por kroimy w pół talarki.
  • Warzywa podsmażamy na oleju lub maśle do miękkości.
  • Dodajemy makaron i opcjonalnie odrobinę wody z gotowania makaronu, całość podsmażamy razem, żeby smaki się połączyły.
  • Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i gotowe. : )

Wskazówki:

Jeśli pominiemy solenie potrawy i rozdrobnimy makaron to danie stanie się idealnym posiłkiem w trakcie rozszerzania diety malucha metodą BLW – Baby-led Weaning.

spaghetti

Smacznego!

Print Friendly, PDF & Email