Błyskawiczne, wiosenne spaghetti. Propozycja na tą porę roku, kiedy jeszcze ciężko o warzywa ale coraz lżejsze obiady wprost kuszą i obiecują. : ) Warto zajrzeć do lodówki, zobaczyć co macie pod ręką i przekształcić to w naprawdę szybkie i smakowite danie. : )
Składniki (na 1 wiosenne spaghetti):
- makaron spaghetti
- 1 marchewka
- por
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju, oliwy lub masła
Przygotowanie:
- Makaron spaghetti gotujemy al dente według przepisu na opakowaniu.
- Warzywa dokładnie myjemy.
- Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki lub półplasterki wedle uznania.
- Por kroimy w pół talarki.
- Warzywa podsmażamy na oleju lub maśle do miękkości.
- Dodajemy makaron i opcjonalnie odrobinę wody z gotowania makaronu, całość podsmażamy razem, żeby smaki się połączyły.
- Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, i gotowe. : )
Wskazówki:
Jeśli pominiemy solenie potrawy i rozdrobnimy makaron to danie stanie się idealnym posiłkiem w trakcie rozszerzania diety malucha metodą BLW – Baby-led Weaning.
Smacznego!