Rzecz idealna na ten sezon, zimowe klimaty sprzyjają tłustym przekąskom, musiałam spróbować zrobić coś takiego sama, w domu. Teraz trafiła się okazja by przygotować zasmażany ser i powiem jedno… cudownie grzeszna przyjemność. Nie mam zamiaru powtarzać tego często, bo inaczej nie dopnę spodni – jest prawdziwą bombą kaloryczną.
Składniki na zasmażany ser:
- ser gouda w kawałku
- 1 jajko
- mąka
- bułka tarta
- tłuszcz do głębokiego smażenia
- woda
Przygotowanie:
- Ser gouda jest jednym z najlepszych do tego typu rzeczy, ładnie się topi, a przy tym nie wytrąca tłuszczu jak niektóre sery.
- Kostkę sera kroimy na mniejsze kawałeczki.
- W miseczkach lub głębszych talerzykach przygotowujemy: w pierwszym – mąkę, w drugim – roztrzepane jajko, w trzecim – bułkę tartą.
- Przygotowując zasmażany ser bardzo ważne jest, żeby przed panierowaniem zmoczyć ser wodą – inaczej panierka nie przywrze do sera. Moczymy kawałki sera wodą, obtaczamy w mące, następnie w jajku i dokładnie, szczelnie obtaczamy w bułce tartej.
- Tak przygotowane kawałeczki sera smażymy (najlepiej pojedynczo, wtedy temperatura oleju nie spada zbyt gwałtownie) na dobrze rozgrzanym oleju.
- Olej musi być gorący, żeby panierka od razu się podsmażyła, a rozgrzany ser nie wypłynął.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
Wskazówki:
Zależnie od tego w jakiej formie przygotowujemy zasmażany ser można zjeść go jako dodatek lub na przykład jako warstwę sera do domowego cheeseburgera. Osobiście koniecznie muszę wypróbować jeszcze jedną wersję zasmażanego sera, jeśli będziecie śledzić tego bloga to na pewno się go doczekacie! : )
Smacznego! : )
Zasmażany ser | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]