Tort, który chcę Wam dzisiaj pokazać to idealny deser na ten wyjątkowy dzień! Będzie słodko i walentynkowo! : ) Nawet jeśli nie jesteście fanami tego święta, to jeśli tylko lubicie słodycze i ciasta, z pewnością staniecie się fanami takich pysznych torcików! Cudownie czekoladowy, kremowy, ze wspaniałą polewą i (niestety nie świeżymi lecz mrożonymi) owocami! Zdecydowanie polecam!
Oryginalny przepis Nigelli Lawson znalazłam na blogu: www.mojewypieki.com; Wykonałam jego lekko zmodyfikowaną wersję – taką jaka była dla mnie najlepsza i najodpowiedniejsza. : )
Składniki na tort czekoladowy z malinami:
- 150 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 duże jajka
- 200 g drobnego cukru do pieczenia
- 175 g mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Krem mascarpone:
- 125 ml śmietanki kremówki 36%
- 125 g serka mascarpone
- 1-1,5 łyżki cukru pudru
- 125 g malin świeżych lub mrożonych
Polewa:
- 150 ml śmietany kremówki
- 150 g czekolady (ja dodałam mlecznej)
Dodatkowo:
- całe maliny do dekoracji
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
- Mąkę, kakao i sodę przesiewamy do miski i mieszamy.
- Odkładamy na bok.
- Następnie w małym garnuszku podgrzewamy mleko z masłem, aż do rozpuszczenia masła.
- Dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy.
- Jajka i cukier miksujemy razem aż będą lekkie, jasne i puszyste (zajmie to kilka minut).
- Po ubiciu wlewamy jeszcze gorące mleko i miksujemy.
- Dodajemy przesiane, suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub szybko miksujemy do połączenia składników.
- Ciasto dzielimy na 2 części.
- Formę wykładamy papierem do pieczenia.
- Do formy wykładamy 1 część ciasta i pieczemy około 20 minut w 170°C, do suchego patyczka.
- Ciasto wyjmujemy, studzimy.
- Tak samo postępujemy z 2 porcją ciasta.
- Ciasto spokojnie można upiec wieczór wcześniej, bo blaty muszą być dobrze wystudzone.
- Przygotowując krem malinowy musimy zwrócić uwagę na to aby kremówka i mascarpone były bardzo dobrze schłodzone.
- Podstawowy krem wykonujemy według bazowego przepisu na krem mascarpone.
- Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder, żeby krem osłodzić (nie przerywając ubijania).
- Maliny myjemy, miksujemy blenderem, następnie przecieramy przez sitko, żeby powstał delikatny mus.
- Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i owocowy mus – jeszcze raz szybko miksujemy, żeby składniki się połączyły.
- Sos czekoladowy nie wymaga od nas zbyt dużo uwagi – trzeba go jedynie przypilnować, żeby się nie przypalił.
- W małym garnuszku umieszczamy czekoladę i śmietanę kremówkę.
- Całość podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy.
- Pierwszy blat naszego torcika układamy na paterze.
- Wykładamy na niego krem i wyrównujemy.
- Całość przykrywamy drugim blatem i polewamy sosem czekoladowym.
- Wierzch przyozdabiamy świeżymi, całymi malinkami.
Smacznego! : D
Kakaowe cupcakes z kremem mascarpone i czekoladą • Chaotyczna KuchniaChaotyczna Kuchnia
[…] został zmodyfikowany z przepisu na tort czekoladowy, który powstał z inspiracji znalezionych ma blogu mojewypieki.com. Wiem, dużo kremu mascarpone u […]
Walentynkowo – Tort czekoladowy z malinami | FlyB - Kulinaria
[…] Czytaj Dalej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); […]