Tort, który chcę Wam dzisiaj pokazać to idealny deser na ten wyjątkowy dzień! Będzie słodko i walentynkowo! : ) Nawet jeśli nie jesteście fanami tego święta, to jeśli tylko lubicie słodycze i ciasta, z pewnością staniecie się fanami takich pysznych torcików! Cudownie czekoladowy, kremowy, ze wspaniałą polewą i (niestety nie świeżymi lecz mrożonymi) owocami! Zdecydowanie polecam!

Oryginalny przepis Nigelli Lawson znalazłam na blogu: www.mojewypieki.com; Wykonałam jego lekko zmodyfikowaną wersję – taką jaka była dla mnie najlepsza i najodpowiedniejsza. : )

 

Składniki na tort czekoladowy z malinami:

  • 150 ml mleka
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 3 duże jajka
  • 200 g drobnego cukru do pieczenia
  • 175 g mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem mascarpone:

  • 125 ml śmietanki kremówki 36%
  • 125 g serka mascarpone
  • 1-1,5 łyżki cukru pudru
  • 125 g malin świeżych lub mrożonych

Polewa:

  • 150 ml śmietany kremówki
  • 150 g czekolady (ja dodałam mlecznej)

Dodatkowo:

  • całe maliny do dekoracji

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Mąkę, kakao i sodę przesiewamy do miski i mieszamy.
  • Odkładamy na bok.
  • Następnie w małym garnuszku podgrzewamy mleko z masłem, aż do rozpuszczenia masła.
  • Dodajemy ekstrakt z wanilii i mieszamy.
  • Jajka i cukier miksujemy razem aż będą lekkie, jasne i puszyste (zajmie to kilka minut).
  • Po ubiciu wlewamy jeszcze gorące mleko i miksujemy.
  • Dodajemy przesiane, suche składniki i delikatnie mieszamy szpatułką lub szybko miksujemy do połączenia składników.
  • Ciasto dzielimy na 2 części.
  • Formę wykładamy papierem do pieczenia.
  • Do formy wykładamy 1 część ciasta i pieczemy około 20 minut w 170°C, do suchego patyczka.
  • Ciasto wyjmujemy, studzimy.
  • Tak samo postępujemy z 2 porcją ciasta.
  • Ciasto spokojnie można upiec wieczór wcześniej, bo blaty muszą być dobrze wystudzone.
  • Przygotowując krem malinowy musimy zwrócić uwagę na to aby kremówka i mascarpone były bardzo dobrze schłodzone.
  • Podstawowy krem wykonujemy według bazowego przepisu na krem mascarpone.
  • Śmietanę kremówkę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier puder, żeby krem osłodzić (nie przerywając ubijania).
  • Maliny myjemy, miksujemy blenderem, następnie przecieramy przez sitko, żeby powstał delikatny mus.
  • Do ubitej śmietany dodajemy serek mascarpone i owocowy mus – jeszcze raz szybko miksujemy, żeby składniki się połączyły.
  • Sos czekoladowy nie wymaga od nas zbyt dużo uwagi – trzeba go jedynie przypilnować, żeby się nie przypalił.
  • W małym garnuszku umieszczamy czekoladę i śmietanę kremówkę.
  • Całość podgrzewamy na małym ogniu ciągle mieszając, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy.
  • Pierwszy blat naszego torcika układamy na paterze.
  • Wykładamy na niego krem i wyrównujemy.
  • Całość przykrywamy drugim blatem i polewamy sosem czekoladowym.
  • Wierzch przyozdabiamy świeżymi, całymi malinkami.

TORT

tort

tort czekoladowy z malinami

tort

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email