Ciasteczka z ciasta francuskiego z dżemem

Dobra, wracamy na chwilę do deserów – w końcu ciasteczka to jest to, co tygryski lubią najbardziej. ; ) Dzisiaj kolejna błyskawiczna do wykonania propozycja, równie niewymagająca jak ciasteczka z gruszką, a jednak zupełnie inna w smaku. : )

Składniki (na ok. 15 ciasteczek):

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • ulubiony dżem
  • 1 jajko lub mleko

Przygotowanie:

Gotowe ciasto francuskie kroimy wzdłuż na 3 grube paski, następnie pionowo na 5 części – takim sposobem z jednego arkusza powinno wyjść 15 ciasteczek. Na środku każdego kwadracika układamy po łyżeczce ulubionego dżemu – świetnie sprawdza się dżem brzoskwiniowi, który nie jest za słodki. Rogi kwadracików łączymy ze sobą na środku tworząc kopertki. Boki również warto dokładnie skleić, wtedy unikniemy wypływania dżemu, mi się to nie udało ale mimo wszystko wyszły wspaniałe. : ) Tak przygotowane ciastka możemy posmarować rozkłóconym jajkiem lub mlekiem. Ciasteczka pieczemy około 20-25 minut w 200ºC, do zarumienia – z pewnością będziecie widzieć kiedy ciasteczka będą gotowe. : )

ciasteczka

ciasteczka

ciasteczka

ciasteczka

Smacznego! : )

One comment

Dodaj komentarz