Domowa maca

Ja i moja mama jesteśmy wielkimi fankami tego chrupkiego, podpieczonego pieczywa. Gdy tylko znalazłam w sieci pomysł jak wykonać taką macę w domu, długo się nie zastanawiałam i po prostu zabrałam się do roboty. 🙂

Przy okazji, dzisiaj po raz pierwszy wypróbowałam moją nową, nieprzywierającą, silikonową matę do wałkowania ciasta… jest genialna. Guma świetnie przywiera do blatu i nie przesuwa się, a matowy wierzch nie „łapie” ciasta, pozostaje tylko lekko oprószyć mąką wałek i wałkowanie ciasta staje się czystą przyjemnością. 🙂 Jeśli ktoś często musi zajmować się tą czynnością, a w taką matę się jeszcze nie zaopatrzył to serdecznie polecam! C:

 

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki soli (ja dałam mniej – nie chciałam, żeby maca była słona, tylko neutralna)
  • ok. 1/4 szklanki gorącej wody

 

Przygotowanie:

Mąkę zagniatamy z wodą i solą – uważając przy tym by nie poparzyć sobie rąk – na bardzo gładkie, elastyczne ciasto. Pozostawiamy ciasto na kilka minut przykryte ściereczką, żeby odpoczęło i się nie zeschło. Ciasto dzielimy na 4-5 części i rozwałkowujemy na cieniutkie placki. Możemy pokroić je jak kawałki pizzy lub „smażyć” w całości. Po moim dzisiejszym doświadczeniu podpowiem, że można je również ponakłuwać widelcem, tak jak macę, którą można kupić w sklepach, wtedy bąble nie będą takie niekontrolowane i doda to naszej macy fajnego wizualnego efektu. Macę należy smażyć, a właściwie suszyć na dobrze nagrzanej patelni z grubym dnem, na średnim ogniu. Kiedy na placuszkach pojawią się bąble powietrza przewracamy i dosmażamy drugą stronę, uważając żeby nigdzie się nie przypaliły.

Wskazówka: na im większym ogniu będziemy smażyć mace tym większe bąble i szybciej się porobią. Ogień nie może być jednak zbyt duży bo zwyczajnie się przypalą.

maca

maca

maca

maca

maca

maca

maca

maca

maca

 

 

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/domowa-maca/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij