Domowe kurczakburgery

Okej, fanom kurczaka (i burgerów) nie trzeba powtarzać jak fajne jest przygotowanie takiego zestawu w domowym zaciszu! Po pierwsze takie danie wychodzące z Waszej własnej kuchni jest o wiele zdrowsze niż kupione w popularnym, sieciowym fast foodzie, po drugie – możecie do środka włożyć co tylko Wam się żywnie podoba. : ) Nie musicie już narzekać na cebulę lub zbyt małą ilość sałaty – teraz to Wy będziecie decydować co dokładnie znajdzie się w środku! : )

 

Składniki (na 4 burgery):

  • bułki do burgerów (kupione lub domowe)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • bułka tarta lub rozdrobnione płatki kukurydziane
  • przyprawa do kurczaka
  • olej
  • sałata
  • 1 pomidor
  • 1 papryka
  • ogórki konserwowe
  • 1 czerwona cebula
  • 4 plastry żółtego sera
  • ketchup
  • musztarda

 

Przygotowanie:

Mimo, że lista składników może przytłaczać to przygotowanie takiego dania jest naprawdę proste! : ) Kurczaka dokładnie myjemy, kroimy – najpierw wzdłuż (równolegle do deski) na 2 cienie filety, następnie w poprzek – żeby powstały 4 w miarę równe kotlety. Kurczaka przyprawiamy ulubioną przyprawą, solą i pieprzem. Jajko rozbijamy i roztrzepujemy w głębokim talerzu, do drugiego wsypujemy bułkę tartą lub rozdrobnione płatki kukurydziane. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Kurczaka maczamy najpierw w jajku, następnie w bułce, dokładnie pokrywając cały kawałek mięsa i smażymy na średnim ogniu na brązowozłoty kolor z obu stron. Nadmiar tłuszczu po usmażeniu kotletów odsączyć można kładąc mięso na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy. Pomidora, cebulę, ogórka kroimy w plastry. Z papryki wycinamy gniazdo nasienne, oczyszczamy i kroimy ją w paseczki.

Bułki przekrawamy na pół – jedną połowę smarujemy ketchupem, drugą musztardą. Na spodniej części bułki układamy kolejno sałatę, kotlet z kurczaka, plaster lub dwa żółtego sera, plaser lub dwa pomidora, paprykę, cebulę oraz ogórka konserwowego i przykrywamy drugą połową bułki. Tak przygotowanego burgera możemy podgrzać na patelni/w piekarniku/na grillu lub w mikrofali aż żółty ser ładnie się rozpuści. Najlepiej smakują ciepłe, w towarzystwie dobrego, świeżo wyciśniętego soku. : )

kurczakburgery

kurczakburgery

kurczakburgery

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/domowe-kurczakburgery/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij