Domowe kurczakburgery

Okej, fanom kurczaka (i burgerów) nie trzeba powtarzać jak fajne jest przygotowanie takiego zestawu w domowym zaciszu! Po pierwsze takie danie wychodzące z Waszej własnej kuchni jest o wiele zdrowsze niż kupione w popularnym, sieciowym fast foodzie, po drugie – możecie do środka włożyć co tylko Wam się żywnie podoba. : ) Nie musicie już narzekać na cebulę lub zbyt małą ilość sałaty – teraz to Wy będziecie decydować co dokładnie znajdzie się w środku! : )

Składniki (na 4 burgery):

  • bułki do burgerów (kupione lub domowe)
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 jajko
  • bułka tarta lub rozdrobnione płatki kukurydziane
  • przyprawa do kurczaka
  • olej
  • sałata
  • 1 pomidor
  • 1 papryka
  • ogórki konserwowe
  • 1 czerwona cebula
  • 4 plastry żółtego sera
  • ketchup
  • musztarda

Przygotowanie:

Mimo, że lista składników może przytłaczać to przygotowanie takiego dania jest naprawdę proste! : ) Kurczaka dokładnie myjemy, kroimy – najpierw wzdłuż (równolegle do deski) na 2 cienie filety, następnie w poprzek – żeby powstały 4 w miarę równe kotlety. Kurczaka przyprawiamy ulubioną przyprawą, solą i pieprzem. Jajko rozbijamy i roztrzepujemy w głębokim talerzu, do drugiego wsypujemy bułkę tartą lub rozdrobnione płatki kukurydziane. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Kurczaka maczamy najpierw w jajku, następnie w bułce, dokładnie pokrywając cały kawałek mięsa i smażymy na średnim ogniu na brązowozłoty kolor z obu stron. Nadmiar tłuszczu po usmażeniu kotletów odsączyć można kładąc mięso na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym.

Warzywa dokładnie myjemy, osuszamy. Pomidora, cebulę, ogórka kroimy w plastry. Z papryki wycinamy gniazdo nasienne, oczyszczamy i kroimy ją w paseczki.

Bułki przekrawamy na pół – jedną połowę smarujemy ketchupem, drugą musztardą. Na spodniej części bułki układamy kolejno sałatę, kotlet z kurczaka, plaster lub dwa żółtego sera, plaser lub dwa pomidora, paprykę, cebulę oraz ogórka konserwowego i przykrywamy drugą połową bułki. Tak przygotowanego burgera możemy podgrzać na patelni/w piekarniku/na grillu lub w mikrofali aż żółty ser ładnie się rozpuści. Najlepiej smakują ciepłe, w towarzystwie dobrego, świeżo wyciśniętego soku. : )

kurczakburgery

kurczakburgery

kurczakburgery

Smacznego! : )

3 comments

Dodaj komentarz