Drożdżówki z rodzynkami nadziewane białym serem

Drożdżówki sprawdzają się zawsze – tym razem postawiłam na nadzienie i dodatek rodzynek, co sprawiły, że bułeczki wyszły mniej suche i zdecydowanie słodkie. : )

 

Składniki (na 16 bułeczek):

  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 30-45 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • rodzynki
  • biały ser
  • 1-2 żółtka (zależnie od ilości sera)
  • cukier (do smaku)

Przygotowanie:

Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Mleko delikatnie podgrzewamy – idealna temperatura to 37-40°C.

Przygotowujemy rozczyn – do miseczki wlewamy pół szklanki letniego mleka, kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżeczki mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.

Po tym czasie W misce mieszamy mąkę z solą i pozostałą częścią cukru, następnie dodajemy rozczyn, jajko, żółtka oraz resztę mleka. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i chwilę wyrabiamy – kiedy składniki są już połączone dodajemy roztopione ale przestudzone masło i rodzynki (możemy je wcześniej namoczyć we wrzątku przez co najmniej 30 minut, będą wtedy bardziej miękkie). Ciasto wyrabiamy aby było miękkie i elastyczne – może to zająć około 5 minut. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy suchą, czystą ściereczką i odstawiamy na około 1,5 h aż do podwojenia objętości. Ciasto drożdżowe musi rosnąć w cieple – postawcie je w najcieplejszym miejscu swojego domu lub koło grzejnika, wtedy nie będzie niemiłych niespodzianek. : ) Pamiętajcie też, żeby nie robić mu przeciągów, bo nie urośnie. ; )

W czasie rośnięcia ciasta przygotowujemy ser – biały ser dokładnie mieszamy widelcem z żółtkiem i cukrem (jeśli wolicie, całość możecie szybko zmiksować).

Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie najeży je jeszcze raz krótko wyrobić i uformować bułeczki. Ciasto dzielimy na 16 równych części (kroimy nożem lub rwiemy – tak jest najwygodniej). Z każdej części formujemy gruby, okrągły placek, na środek każdego placuszka wykładamy około łyżeczki przygotowanego wcześniej białego sera i zlepiamy całość u góry. Gotowe, uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 20-30 minut do podrośnięcia.

Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy wodą, mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i możemy posypać Domową Kruszonką. Bułeczki pieczemy przez 20-25 minut w 190°C, następnie studzimy na kratce.

drożdżówki

drożdżówki

drożdżówki

drożdżówki

 

 

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/drozdzowki-rodzynkami-bialym-serem/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij