Drożdżówki z rodzynkami nadziewane białym serem

Drożdżówki sprawdzają się zawsze – tym razem postawiłam na nadzienie i dodatek rodzynek, co sprawiły, że bułeczki wyszły mniej suche i zdecydowanie słodkie. : )

Składniki (na 16 bułeczek):

  • 550 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • 30-45 g masła
  • 250 ml mleka
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • rodzynki
  • biały ser
  • 1-2 żółtka (zależnie od ilości sera)
  • cukier (do smaku)

Przygotowanie:

Masło roztapiamy w rondelku i odstawiamy do przestygnięcia. Mleko delikatnie podgrzewamy – idealna temperatura to 37-40°C.

Przygotowujemy rozczyn – do miseczki wlewamy pół szklanki letniego mleka, kruszymy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru oraz 2 łyżeczki mąki. Całość mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 15 minut.

Po tym czasie W misce mieszamy mąkę z solą i pozostałą częścią cukru, następnie dodajemy rozczyn, jajko, żółtka oraz resztę mleka. Wszystkie składniki dokładnie łączymy i chwilę wyrabiamy – kiedy składniki są już połączone dodajemy roztopione ale przestudzone masło i rodzynki (możemy je wcześniej namoczyć we wrzątku przez co najmniej 30 minut, będą wtedy bardziej miękkie). Ciasto wyrabiamy aby było miękkie i elastyczne – może to zająć około 5 minut. Z ciasta formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy suchą, czystą ściereczką i odstawiamy na około 1,5 h aż do podwojenia objętości. Ciasto drożdżowe musi rosnąć w cieple – postawcie je w najcieplejszym miejscu swojego domu lub koło grzejnika, wtedy nie będzie niemiłych niespodzianek. : ) Pamiętajcie też, żeby nie robić mu przeciągów, bo nie urośnie. ; )

W czasie rośnięcia ciasta przygotowujemy ser – biały ser dokładnie mieszamy widelcem z żółtkiem i cukrem (jeśli wolicie, całość możecie szybko zmiksować).

Gdy ciasto odpowiednio wyrośnie najeży je jeszcze raz krótko wyrobić i uformować bułeczki. Ciasto dzielimy na 16 równych części (kroimy nożem lub rwiemy – tak jest najwygodniej). Z każdej części formujemy gruby, okrągły placek, na środek każdego placuszka wykładamy około łyżeczki przygotowanego wcześniej białego sera i zlepiamy całość u góry. Gotowe, uformowane bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 20-30 minut do podrośnięcia.

Tuż przed pieczeniem bułeczki smarujemy wodą, mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i możemy posypać Domową Kruszonką. Bułeczki pieczemy przez 20-25 minut w 190°C, następnie studzimy na kratce.

drożdżówki

drożdżówki

drożdżówki

drożdżówki

Smacznego! : D

One comment

Dodaj komentarz