Hot-dogi z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie ciągle wykorzystujemy do słodkich przekąsek i deserów, a co gdyby tak spróbować przygotować z niego jakiś inny posiłek? : ) Wpadłam na to, że będzie to fajny sposób na urozmaicenie domowych fast foodów – można w ten sposób przygotować ciekawe hot-dogi. : ) Moim zdaniem wyszły pyszne, z pewnością warte przygotowania kiedy zostanie nam ciasto francuskie, z pewnością idealne z różnymi sosami, ketchupem lub musztardą, choć niestety kaloryczne, za sprawą tłustego ciasta francuskiego.

 

Składniki (na 4 hot-dogi):

  • 4 parówki lub małe kiełbaski (około 8 sztuk; u mnie kiełbaski)
  • 4 paski ciasta francuskiego o grubości około 2 cm i długości około 25 cm
  • 4 lub 8 plastrów żółtego sera
  • 1 jajko lub mleko
  • 4 patyczki do szaszłyków

 

Przygotowanie:

Parówki lub kiełbaski nadziewamy na patyczki do szaszłyków, tak żeby od góry zostawić kawałek wolnego patyczka (łatwiej będzie zawinąć ciasto). Dookoła parówki zawijamy 1 lub 2 plasterki żółtego sera (wedle upodobań). Pasek ciasta francuskiego nabijamy 1 rogiem na patyczek powyżej parówki/kiełbaski następnie zawijamy, skręcając spiralnie ku dołowi. Łączenia u góry i na dole sklejamy delikatnie, żeby nie porwać ciasta. Gotowe hot-dogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy delikatnie mlekiem lub rozkłóconym jajkiem i pieczemy w 200ºC przez około 30 minut – aż do ładnego zarumienienia ciasta. Nie przejmujcie się jeśli żółty ser lekko wypłynie.

hot-dogi

hot-dogi

hot-dogi

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/hot-dogi-z-ciasta-francuskiego/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij