Paluchy serowe z ciasta francuskiego

Pyszne i mega szybkie w przygotowaniu! Świetnie sprawdzą się jako przekąska przygotowana ze skrawków ciasta, które zostaną po przygotowaniu rożków. : )

Składniki:

  • ciasto francuskie (1 opakowanie gotowego lub skrawki z innych potraw)
  • żółty ser w plasterkach
  • mleko
  • sól gruboziarnista (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Ciasto francuskie kroimy na paski – warto pokroić je na grubsze paski, żółty ser układamy na 1 połowie wzdłuż paska następnie ciasto składamy zamykając ser w środku. Gotowe, sklejone ciasto zwijamy w jedną stronę, żeby powstała taka “spiralka”. Ciasto smarujemy mlekiem, możemy posypać gruboziarnistą solą i zapiekamy w 200ºC przez około 10-15 minut. W tym czasie paluchy się zarumienią, a ser się cudownie rozpuści. Studzimy przed podaniem – najlepiej na kratce. Takie paluchy śmiało można posypać przed pieczeniem sezamem lub zostawić bez dodatków – jak u mnie. : ) Polecam!

paluchy

paluchy

paluchy

Smacznego! : )

One comment

Dodaj komentarz