Paluchy serowe z ciasta francuskiego

Pyszne i mega szybkie w przygotowaniu! Świetnie sprawdzą się jako przekąska przygotowana ze skrawków ciasta, które zostaną po przygotowaniu rożków. : )

 

Składniki:

  • ciasto francuskie (1 opakowanie gotowego lub skrawki z innych potraw)
  • żółty ser w plasterkach
  • mleko
  • sól gruboziarnista (opcjonalnie)

 

Przygotowanie:

Ciasto francuskie kroimy na paski – warto pokroić je na grubsze paski, żółty ser układamy na 1 połowie wzdłuż paska następnie ciasto składamy zamykając ser w środku. Gotowe, sklejone ciasto zwijamy w jedną stronę, żeby powstała taka „spiralka”. Ciasto smarujemy mlekiem, możemy posypać gruboziarnistą solą i zapiekamy w 200ºC przez około 10-15 minut. W tym czasie paluchy się zarumienią, a ser się cudownie rozpuści. Studzimy przed podaniem – najlepiej na kratce. Takie paluchy śmiało można posypać przed pieczeniem sezamem lub zostawić bez dodatków – jak u mnie. : ) Polecam!

paluchy

paluchy

paluchy

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/paluchy-serowe-ciasta-francuskiego/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij