Bezglutenowe placuszki kukurydziane

Pyszne, zdrowe i najprostsze bezglutenowe placuszki kukurydziane. : ) Najprostszy przepis na wspaniałe omletowe placuszki – bardzo szybkie w przygotowaniu, idealne na śniadanie, czy słodkie i zdrowy deser, naprawdę delikatne, odpowiednio usmażone stają się niemal chmurką. : ) Gorąco polecam! : )

Składniki (na ok. 10 placuszków):

  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • mleko
  • ulubiony dżem

Przygotowanie:

Białko oddzielamy od żółtka. Białko ubijemy z dodatkiem szczypty soli na sztywną pianę. W misce mieszamy ze sobą mąkę, siemię lniane, cukier oraz nasiona chia. Do suchych składników dodajemy żółtko i dolewamy stopniowo mleka, do osiągnięcia konsystencji gęstej śmietany. Do tak przygotowanego ciasta dodajemy 1 łyżkę piany z białek i dokładnie mieszamy całość napowietrzając ciasto – jeśli dodamy całe białko na raz ciężej będzie dokładnie wymieszać ciasto tak, żeby piana nie opadła. Po połączeniu dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy, żeby piana nie opadła.

Placuszki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni na średnim ogniu do zarumienienia z obu stron. Placki bezglutenowe lepiej jest smażyć krócej na ciut większym ogniu, wtedy nie stają się zbyt suche. Ja swoje placki podałam z dżemem truskawkowym – gorąco polecam! : )

placuszki kukurydziane

placuszki kukurydziane

Smacznego! : D

One comment

Dodaj komentarz