Zdecydowanie jeden z moich ulubionych deserków. Niestety jako, że mój organizm nie przepada za dużymi ilościami mleka, jednak taki deserek raz na jakiś czas nie stanowi problemu. : )
Pyszność, którą można podać zarówno ze świeżymi owocami, dżemem, bezami lub innymi dodatkami. : ) Proporcja ryżu do mleka powinna wynosić od 1 na 4 (1 część ryżu na 4 części mleka) do 1 na 5 – zależnie od konsystencji, którą chcemy osiągnąć. Ja zamiast pewnej części mleka dodaję część wody.
Składniki:
- 0,5 szklanki ryżu
- 2 szklanki mleka (lub 1 szklanka mleka 1 szklanka wody)
- 1 łyżka cukru
- wanilia
Przygotowanie:
Ryż z mlekiem i wanilią doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut. Ryż powinien wyjść dość rzadki – zależnie od ilości mleka, można dodać go nawet 0,5 szklanki więcej niż podałam w przepisie.
Podawać możemy z dżemem, pokruszonymi bezami lub owocami. U mnie ze smażonymi jabłkami, które zrobiłam wcześniej. : )
Smacznego! : )
One comment