Ryż na mleku

Zdecydowanie jeden z moich ulubionych deserków. Niestety jako, że mój organizm nie przepada za dużymi ilościami mleka, jednak taki deserek raz na jakiś czas nie stanowi problemu. : )

Pyszność, którą można podać zarówno ze świeżymi owocami, dżemem, bezami lub innymi dodatkami. : ) Proporcja ryżu do mleka powinna wynosić od 1 na 4 (1 część ryżu na 4 części mleka) do 1 na 5 – zależnie od konsystencji, którą chcemy osiągnąć. Ja zamiast pewnej części mleka dodaję część wody.

Składniki:

  • 0,5 szklanki ryżu
  • 2 szklanki mleka (lub 1 szklanka mleka 1 szklanka wody)
  • 1 łyżka cukru
  • wanilia

Przygotowanie:

Ryż z mlekiem i wanilią doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut. Ryż powinien wyjść dość rzadki – zależnie od ilości mleka, można dodać go nawet 0,5 szklanki więcej niż podałam w przepisie.

Podawać możemy z dżemem, pokruszonymi bezami lub owocami. U mnie ze smażonymi jabłkami, które zrobiłam wcześniej. : )

ryż na mleku

Smacznego! : )

One comment

Dodaj komentarz