Paszteciki z ciasta francuskiego to jedna z tych rzeczy, które urzekają niebanalnym smakiem – pod warunkiem oczywiście, że pasztet przygotujemy sami. Ja na blogu umieszczałam już pewien sprawdzony przepis na pasztet, a znaleźć możecie go TUTAJ. Idealnie komponuje się w tym zestawieniu, jest delikatny, bardzo aromatyczny i wprost przepyszny.
Składniki na paszteciki z ciasta francuskiego:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- pasztet
- 1 jajko lub mleko
Przygotowanie:
- Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy na kwadraciki o boku około 4-5 cm.
- Na połowie (zostawiając wolny brzeg z każdej strony) układamy po kawałku (po łyżeczce – zależy jakiej konsystencji macie pasztet) pasztetu.
- Ciasto składamy na pół, żeby powstały prostokąciki, takie jak na zdjęciach.
- Tak przygotowane paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Następnie smarujemy ich wierzch delikatnie rozkłóconym jajkiem lub mlekiem i pieczemy – przez około 20-25 minut w 200ºC aż do zarumienienia.
Smacznego!