Tiramisú to tradycyjny włoski deser, którego podstawą są nasączone mocną kawą i Amaretto biszkopty oraz krem z serka mascarpone. Tradycyjnie krem do tiramisú przygotowuje się z użyciem żółtek jajek – tak jak w TYM przepisie na Tradycyjne Tiramisu – ja proponuję jednak wersję trochę delikatniejszą, w której krem ma bardziej trwałą i gęstą konsystencję. Ja takie lubię najbardziej. Uważam też, że ta wersja jest idealną bazą do dodatków, na przykład owoców. Ten przepis to najlepsze tiramisu ze śmietaną! Z gęstym kremem, delikatne, idealnie słodkie, po prostu moje ulubione. Zazwyczaj przygotowuję je w szklanym, żaroodpornym naczyniu lub w pojemniku – żeby było łatwiejsze w transporcie, kiedy jadę do rodziny. U mnie zawsze w wersji bezalkoholowej bo takie smakuje mi zdecydowanie najbardziej.
Składniki (na 4-6 porcji tiramisu ze śmietaną):
- 250 g serka mascarpone
- 130 g śmietany kremówki (30% lub 36%)
- 100-150 g podłużnych biszkoptów
- 50 g cukru pudru (może być z ksylitolu)
- 1 mała filiżanka espresso
- 50 g likieru Amaretto lub rumu (można pominąć, wtedy potrzeba 2x więcej kawy)
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone.
- W szklanej misce ubijamy śmietankę. Dzięki szklanemu naczyniu śmietanka będzie mniej kapryśna i szybciej się ubije – na plastiku często pozostaje lekko tłusta powłoka, która przeszkadza w ubijaniu śmietany czy piany z białek.
- Do sera mascarpone dodajemy cukier puder i dokładnie mieszamy.
- Do masy dodajemy stopniowo ubitą wcześniej śmietanę, delikatnie mieszając, żeby nie opadła.
- W miseczce łączymy likier i kawę, maczamy w nich krótko biszkopty i układamy na dnie naczynia. Jako pierwszą warstwę wykorzystujemy tylko połowę naszych biszkoptów.
- Na warstwę biszkoptów układamy połowę kremu mascarpone.
- Na krem ponownie wykładamy nasączone kawą biszkopty i kolejną porcję kremu.
Wskazówki:
Tak przygotowane tiramisú wkładamy na kilka godzin do lodówki, żeby dobrze się schłodziło i było zwarte. Tuż przed podaniem deser posypujemy obficie gorzkim kakao.
Przed podaniem deser można przybrać świeżymi owocami, do dekoracji idealna będzie też czekolada lub karmelowe nitki.
Smacznego!