Pamiętacie wczorajszą sałatkę z tuńczykiem? Dzisiaj pokażę jak łatwa do wykonania jest tortillowa przekąska z sałatką z tuńczyka, do której możecie tą właśnie sałatkę wykorzystać! Genialna propozycja na imprezową przekąskę do kieliszka (sprawdzone – zdało egzamin świetnie) albo na przykład w roli kolacji. Warto spróbować.
Składniki (tortillowa przekąska z 2-3 placków):
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
- 150 g ryżu (biały lub brązowy)
- 1 puszka mieszanki meksykańskiej (fasola czerwona i biała, marchewka, groszek, kukurydza, papryka)
- majonez
- sól, pieprz do smaku
- placki tortilla
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu, studzimy.
- Tuńczyka i warzywa odcedzamy, dodajemy do ryżu.
- Dodajemy majonez – i tu ciężko jest podać dokładne proporcje, ponieważ każdy lubi inną ilość w takich sałatkach, zróbcie ją tak, żeby miała konsystencję, która Wam odpowiada.
- Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Placki tortilli rozkładamy na blacie lub talerzu nakładamy nie za grubą warstwę sałatki i rozsmarowujemy uważając, żeby nie nakładać za blisko brzegów.
- Zwijamy placki w zgrabne, dość ciasne ruloniki i zawijamy w folię aluminiową lub zwykłą folię spożywczą.
- Tak przygotowane tortille wkładamy na kilka godzin do lodówki, żeby się porządnie schłodziły.
- W tym czasie ciasto zmięknie i stanie się delikatne.
Wskazówki:
Ryż warto ugotować kilka godzin wcześniej lub dzień wcześniej i zostawić w pojemniczku pod przykryciem. Można użyć też ryżu pozostałego z przygotowania innego dania.
Podajemy pokrojone pod skosem w eleganckie talarki. Tak przygotowaną przekąskę można spokojnie wziąć w rękę nie martwiąc się, że się ubrudzimy – tortillowe ciasto chroni nasze palce i zamyka sałatkę w zwartej formie.
Smacznego! : D
rabarbarowo
Nie wpadłabym na to 🙂 Super pomysł 🙂
Chaotyczna
Najprostsze rzeczy są czasem najbardziej zaskakujące. 😀 Cieszę się bardzo, że się podoba i dziękuję! 🙂