Ciasteczka z gruszką

Tym przepisem na pyszne ciasteczka z gruszką rozpoczynamy kolejny tydzień tematyczny na blogu! : ) tym razem będzie to tydzień z ciastem francuskim! : )

Takie ciasteczka z gruszką to wręcz banał w przygotowaniu jeśli korzystacie z gotowego ciasta francuskiego. Nie lubię utrudniać sobie życia, a jeśli chcę na szybko przygotować jakiś deser dla rodziny to takie rozwiązanie jest zawsze rewelacyjne – idealne, nie za słodkie, chrupiące ciastka. Choć duże i wychodzi ich niewiele to warto przygotować je czasem do kawy, w końcu to nie więcej jak pół godzinki roboty, a do ich przygotowania potrzebne nam będą tylko 2 lub 3 składniki. : ) Proste, prawda? : D

Zapraszam również gorąco na mój kanał na YouTube, gdzie możecie zobaczyć między innymi jak rosną takie ciasteczka – niedługo częściej pojawiać się też będą przepisy w formie filmów, żeby rozwiać wszelkie wątpliwości odnośnie przygotowania poszczególnych dań. : ) Zachęcam do subskrybowania kanału bo mam co do niego konkretne plany już w niedalekiej przyszłości, dzięki temu będziecie na bieżąco z moimi materiałami. : )

Składniki (na 8 ciastek):

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 4 gruszki
  • 4 łyżeczki cukru (można pominąć jeśli gruszki są bardzo słodkie)

Przygotowanie:

Gotowe ciasto francuskie rozwijamy na blaszce, na której będziemy piec ciasteczka – chcemy ułatwić sobie życie tak bardzo jak się da, papier w który ciasto jest zawinięte śmiało nadaje się do pieczenia, dlaczego więc nie wykorzystać tego faktu? : ) Ciasto kroimy wzdłuż na pół, wszerz zaś na 4 części, tak aby powstało nam 8 równych kawałków. Gruszki dokładnie myjemy, obieramy ze skóry, kroimy na połówki i wycinamy z nich ogonki oraz gniazda nasienne. Na każdym kawałki ciasta układamy połówkę gruszki, jeśli trzeba dosładzamy posypując połową łyżeczki cukru z wierzchu owoców. Tak przygotowane ciasteczka pieczemy około 20-25 minut w 200ºC.

Doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, na przykład drugiego dnia. : ) Myślę, że sprawdzą się także polane lukrem – w tym celu trzeba ciastka najpierw przestudzić, żeby lukier całkowicie z nich nie spłynął, a zastygł.  U mnie zniknęły bardzo szybko, smakowały nawet mojemu chłopakowi, który fanem ciasta francuskiego nie jest. : )

ciasteczka z gruszką

ciasteczka z gruszką

ciasteczka z gruszką

ciasteczka z gruszką

ciasteczka z gruszką

Smacznego! : )

2 comments

Dodaj komentarz