Koszyczki z szynki długodojrzewającej z jajkiem, podane na zieleninie w towarzystwie grzanki

Takie śniadanie to coś niezwykle wiosennego, taki koszyczek to powiew wiosny wtedy, kiedy jeszcze nie rozwinęły się pierwsze warzywa w ogródku – doładowuje wspaniałą energią, smakuje niesamowicie z sprawą szynki parmeńskiej, rukola gwarantuje nam zastrzyk witamin. : ) Polecam! : )

Składniki:

  • 2 plastry prosciutto (lub innej wędliny dojrzewającej)
  • 1 jajko
  • natka pietruszki
  • szczypiorek
  • 1 łyżka startego żółtego sera (lub więcej/mniej według upodobań)
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • 1 garść rukoli
  • 1 garść ulubionej sałaty (opcjonalnie; u mnie gotowa mieszanka sałat)
  • 1 kromka chleba (u mnie żytni ze słonecznikiem)
  • sos czosnkowy (u mnie zamiast koperku natka pietruszki – oba sprawdzą się super)

Przygotowanie:

Formę na muffiny wykładamy 2 plasterkami szynki pokrywając dokładnie powierzchnię (ja układałam na krzyż). Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy, ser ścieramy na tarce. Ser wkładamy do formy i układamy na szynce (część zostawiłam do posypania na wierzchu), posypujemy natką pietruszki i wbijamy po 1 jajku do koszyczka. Jajko przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem (można posypać również szczyptą chilli), posypujemy resztą sera i szczypiorkiem. Tak przygotowane koszyczki zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 200ºC  przez około 15 minut. W tak upieczonych koszyczkach białko jajka ładnie się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.

W międzyczasie przygotowujemy sos czosnkowy i myjemy dokładnie sałatę oraz rukolę. Chleb grillujemy w tosterze, opiekaczu lub po prostu na suchej patelni. po upieczeniu koszyczki przekładamy na zieleninę i podajemy gorące, podaje z sosem i grzankami.

koszyczki

koszyczki

koszyczki

koszyczki

koszyczki

Smcznego! : )

One comment

Dodaj komentarz