Sernik cytrynowy z lemon curd

Sernik jest jak dla mnie ostatnio najlepszym ciastem z możliwych! Każdy! A moja mama jest nawet większym sernikozjadaczem niż ja. ; ) Dlatego kiedy zbliżały się jej urodziny pomyślałam, że jedynym tortem, który będzie idealny na tą okazję będzie sernik! : ) I to był zdecydowanie strzał w dziesiątkę. : ) Choć wahałam się trochę przy wyborze najodpowiedniejszego – ten skradł moje serce od razu i postanowiłam dłużej nie zwlekać – zabrałam się do roboty. : )

Niestety nie obyło się bez utrudnień… tuż przed samymi świętami mojej wadze kuchennej urwała się nóżka i biedna przestała działać… Wiele składników ze świątecznych dań było więc dobierane „na oko”, a ja zostałam bez wagi. : ( Było ciężko ale dałam radę z tym sernikiem! I polecam go wszystkim, którzy lubią serniki i wszystkim , którzy kochają smak cytryn – tutaj jest on obłędnym dopełnieniem słodkiego sera! : )

 

Składniki (na tortownicę 21 cm):

  • 250 g herbatników
  • 100 g masła (może być nawet 120 g)
  • 750 g twarogu
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki (u mnie 30%)
  • 110 g cukru
  • 2 łyżeczki skórki z cytryny
  • 3 jajka
  • domowy krem Lemon Curd

 

Przygotowanie:

Żeby sernik wyszedł idealny wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej!

Przygotowanie sernika zaczynamy od zrobienia spodu. Ciastka dokładnie kruszymy lub rozdrabniamy blenderem na mączkę. Dodajemy miękkie masło i całość mieszamy lub miksujemy (ciastka powinny mieć konsystencję mokrego piasku, tak żeby całość się ze sobą mogła zlepić). Tortownicę wyklejamy ciasteczkowym spodem zachodząc również z brzegami do około połowy wysokości tortownicy.  Spód chłodzimy przez co najmniej 30 minut.

W tym czasie można przygotować nasz Lemon Curd (przepis TUTAJ), który jest mało wymagający, pyszny i bardzo szybki w wykonaniu! : )

Przygotowanie masy serowej zaczynamy od zmiksowania lub przeciśnięcia sera przez praskę (tak jak to zrobiłam ja) przynajmniej dwukrotnie. Optymalnym byłoby zrobienie tego 3 razy – wtedy ser ma idealną konsystencję. : ) Ser miksujemy razem ze skórką z cytryny i cukrem aż do połączenia. Następnie pojedynczo dodajemy jajka, po każdym masę krótko miksując, oraz śmietanę. Masę serową miksujemy bardzo krótko – tylko do połączenia składników, żeby bez potrzeby jej nie napowietrzać. Im masa bardziej napowietrzona tym bardziej wyrośnie nasz sernik i tym bardziej spektakularnie opadnie. : ) Masę wylewamy na schłodzony spód ciasteczkowy i pieczemy przez około 60 min w 160°C (mój sernik piekł się trochę ponad godzinkę). Sernik studzimy najpierw przy zamkniętych, następnie przy uchylonych drzwiczkach piekarnika, żeby nie opadł. Masa powinna być idealnie równa, jak blat stołu. : ) Wystudzony sernik chłodzimy przez kilka godzin w lodówce.

Na serniku rozprowadzamy równą warstwą nasz lemon curd – z mojego przepisu na krem wykorzystałam 2/3 porcji na ten sernik, reszta służyła mi do nadziewania babeczek. : ) Tak przygotowany sernik chłodzimy jeszcze około 4 godziny, lub wstawiamy do lodówki nawet na całą noc. : )

Przed podaniem sernik można udekorować keksami z bitej śmietany, tak jak zrobiłam to ja lub zostawić go całkiem bez dekoracji. : )

sernik

sernik

sernik

sernik

sernik

sernik

 

 

Mam nadzieję, że wypróbujecie kiedyś ten przepis – sernik jest wyśmienity i gorąco go polecam! : )

Smacznego! : D

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/sernik-cytrynowy-lemon-curd/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij