Rożki z jabłkiem i rabarbarem

Takie rożki z jabłkiem u nas w domu były hitem od kiedy pojawiły się w pobliskiej cukierni. : ) Postanowiłam, że równie dobrze można spróbować zrobić je w domu – nie do końca jest to finansowo opłacalne ale jeśli przygotujecie je w mniejszej formie jako przekąskę do kawy dla Waszych gości – z pewnością zrobią furorę. : D

 

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 2 jabłka
  • 1-2 gałązki rabarbaru
  • cynamon
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko lub mleko

 

Przygotowanie:

Jabłka i rabarbar myjemy, obieramy. Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. na patelni rozpuszczamy masło, rabarbar i jabłka podsmażamy z dodatkiem cukru aż lekko zmiękną ale nie będą całkiem miękkie.

Z gotowego ciasta wycinamy dowolnej wielkości kwadraty (u mnie duże, z jednego arkusza wyszły 2 rożki), na połowie ciasta układamy owoce zostawiając wolne brzegi, które smarujemy wodą, mlekiem lub rozkłóconym jajkiem, następnie sklejamy w formie rożka. Rożki przed upieczeniem smarujemy wodą, mlekiem lub rozkłóconym jajkiem. Ciastka pieczemy w 200ºC przez około 20-25 minut (należy je obserwować, kiedy ciasto się zarumieni będą gotowe. Możemy podawać polane lukrem, posypane cukrem pudrem lub same.

rożki z jabłkiem

rożki z jabłkiem

rożki z jabłkiem

rożki z jabłkiem

rożki z jabłkiem

 

 

Smacznego! : )

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

TrackBack URL

http://www.chaotyczna-kuchnia.pl/rozki-z-jablkiem/trackback/

PAGE TOP
Shares

Kontynuując przeglądanie strony, wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji

Aby zapewnić Tobie najwyższy poziom realizacji usługi, opcje ciasteczek na tej stronie są ustawione na "zezwalaj na pliki cookies". Kontynuując przeglądanie strony bez zmiany ustawień lub klikając przycisk "Akceptuję" zgadzasz się na ich wykorzystanie.

Zamknij