Rożki z jabłkiem i rabarbarem

Takie rożki z jabłkiem u nas w domu były hitem od kiedy pojawiły się w pobliskiej cukierni. : ) Postanowiłam, że równie dobrze można spróbować zrobić je w domu – nie do końca jest to finansowo opłacalne ale jeśli przygotujecie je w mniejszej formie jako przekąskę do kawy dla Waszych gości – z pewnością zrobią furorę. : D

Składniki:

  • ciasto francuskie
  • 2 jabłka
  • 1-2 gałązki rabarbaru
  • cynamon
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 jajko lub mleko

Przygotowanie:

Jabłka i rabarbar myjemy, obieramy. Z jabłek wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki. na patelni rozpuszczamy masło, rabarbar i jabłka podsmażamy z dodatkiem cukru aż lekko zmiękną ale nie będą całkiem miękkie.

Z gotowego ciasta wycinamy dowolnej wielkości kwadraty (u mnie duże, z jednego arkusza wyszły 2 rożki), na połowie ciasta układamy owoce zostawiając wolne brzegi, które smarujemy wodą, mlekiem lub rozkłóconym jajkiem, następnie sklejamy w formie rożka. Rożki przed upieczeniem smarujemy wodą, mlekiem lub rozkłóconym jajkiem. Ciastka pieczemy w 200ºC przez około 20-25 minut (należy je obserwować, kiedy ciasto się zarumieni będą gotowe. Możemy podawać polane lukrem, posypane cukrem pudrem lub same.

rożki z jabłkiem

rożki z jabłkiem

rożki z jabłkiem

rożki z jabłkiem

rożki z jabłkiem

Smacznego! : )

2 comments

Dodaj komentarz